یکی از مهمترین رسالت های دانشگاهها در کنار تربیت متخصصین جوان، پرورش حس هویت ملی در میان ایشان است. این مهم در رشته های علوم انسانی بخصوص رشته تاریخ عینیتی دوچندان می یابد. تحصیل در این رشته می تواند باعث شکل گیری خودآگاهی ملی شود که مقدمه شناخت و کنش فعال در عرصه جهانی است. از مهمترین وجوه هویتی ایران، خلیج فارس و تاریخ این آبراه بین المللی است. در همین رابطه، از ابتدای تاسیس دانشگاه خلیج فارس راه اندازی رشته تاریخ در دانشگاهی که خود مزین به نام بلند خلیج فارس است لازم می نمود. سرانجام در سال 1385 گروه تاریخ این دانشگاه کار خود را با پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی آغاز کرد. بنابر رسالت پیش گفته در سال 1388 دوره کارشناسی ارشد تاریخ گرایش مطالعات خلیج فارس برای تعمیق و توسعه مطالعات تاریخی خلیج فارس توسط گروه تاریخ تاسیس شد که ثمره آن تاکنون چاپ کارهای پژوهشی متعدد در زمینه تاریخ خلیج فارس در قالب کتاب، پایان نامه و مقالات علمی می باشد. گروه تاریخ در سال 1391 نیز موفق به تاسیس مقطع دکتری تاریخ گرایش تاریخ ایران بعد از اسلام شد تا بدین ترتیب به یکی از قطب های مهم مطالعات تاریخ با تاکید بر مطالعات خلیج فارس شود.
زمینه های اشتغال
زمینه های اشتغال برای فارغ التحصیلان رشته تاریخ در دو بعد مشاغل دولتی و غیر دولتی فراهم است. در بعد دولتی اشتغال در وزارت آموزش و پرورش، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت میراث فرهنگی و گردشگری، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و... محتمل است. خوشبختانه در سالهای اخیر آمار اشتغال فارغ التحصیلان رشته تاریخ در در برخی وزارت خانه ها رشد امیدوارکننده ای داشته است.
با این حال در سالهای اخیر و با توجه به تغییر نگرش های شغلی در نسل جوان، امید اشتغال فارغ التحصیلان رشته تاریخ در قالب کسب و کارهای جدید مبتنی بر اصل کارآفرینی و نوآوری نیز مهیا شده است. آگاهی بخشی بی نظیر و ظرفیت واژگان تخصصی بالای رشته تاریخ نسبت به دیگر رشته های دانشگاهی می تواند با افزایش قابلیت های مختلف، زمینه های فعالیت در گروههای مبتنی تولید محتوا و بسیاری عرصه های دیگر را فراهم نماید. این مهم با تجهیز به فناوری های نو، مهارت های ضمن تحصیل و درک درست فارغ التحصیلان رشته تاریخ از ضرورت تیم سازی برای پیشرفت و موفقیت، دور از دسترس نیست.